פיסורה

פיסורה היא חתך, שמתפתח כתוצאה מטראומה לרקמה שמצפה את התעלה האנאלית, ונראית כפצע בפתח פי הטבעת (Anus).
למרות שהיא לא מאד מוכרת ומדוברת, זוהי תופעה שכיחה יחסית- כעשרים עד ארבעים אחוזים מהחברה סובלים מפיסורה. פיסורה קורית לרוב אצל אנשים שבאופן כרוני סובלים מעצירות וצואה קשה עקב תזונה ענייה בסיבים תזונתיים (פירוט בהמשך המאמר). מקרים נוספים שעלולים לגרום לפיסורה- שלשול מאסיבי ממושך, לידה, מחלות מעיים, ניתוחים ותהליכים פולשניים בפי הטבעת.

פעמים רבות פיסורה יכולה לעבור תוך תקופת זמן קצרה ללא שום התערבות. אך בהחלט ניתן לומר כי אלו שחוו אותה כך הם ברי מזל. כאשר פיסורה אינה נרפאת מעצמה, ישנם מספר טיפולים שניתן לעשות. אפרט כאן את תהליך היווצרות הפיסורה, אופן האבחנה בפיסורה, ואת הטיפולים השונים שמציעה הרפואה הקונבנציונאלית, לעומת אלו המוצעים ע"י הרפואה המשלימה.

פיסורה יכולה להיווצר ממספר גורמים עיקריים:איך פיסורה נוצרת?

  • יציאות קשות וגדולות שלמעשה יוצרות מתיחה של האיזור וקרע מכני ברקמת העור המצפה את התעלה האנאלית.
  • עצירות כרונית שגורמת למאמץ בעת היציאה ויוצרת מתח רב באיזור פי הטבעת. כתוצאה מכך עולה הסיכון לפגיעה ברקמה.
  • שלשולים מאסיביים חוזרים ונשנים שגורמים לגירוי רב בתעלה האנאלית ולפעילות מעיים מוגברת.

לאחר היווצרותו של הסדק ישנו קושי לרפא אותו משום שפי הטבעת מתרחב עם כל יציאה, אספקת הדם לאיזור הפיסורה מוגבלת, ובנוסף, האיזור שאיננו נקי מטבעו עלול לגרום לזיהומים בפצע הפתוח (הפיסורה). נוצר גם מצב שבשל הכאבים הנגרמים בעת הישיבה בשירותים, אדם הסובל מפיסורה עלול לנסות להימנע מעשיית צרכים, מה שיכול ליצור מצב של עצירות וצואה קשה ששהתה זמן רב במעיים וברקטום. יציאות כאלה מחמירות עוד יותר את הפיסורה.

איך מאבחנים פיסורה?

האבחון מתבצע לרוב במרפאה של רופא כללי בעזרת תיאור התופעה ע"י החולה וכן ע"י הסתכלות בפי הטבעת (תוך הפרדה של שני צידי העכוז לחשיפה עדינה של האיזור). לרוב אין צורך במכשירים חודרניים היות ופיסורה אנאלית מתבטאת על פני העור, סביב פתח פי הטבעת.
למרות זאת, ישנם מקרים בהם תידרש בדיקה רקטלית ידנית או אנדוסקופיה.

רפואה משלימה פיסורה

ישנם מטופלים שיכולים להעיד שממש הרגישו איך הסדק נוצר. הסימפטומים העיקריים- כאב עז בפי הטבעת בזמן פעילות מעיים שיכול להמשך בין דקות למספר שעות לאחר הישיבה בשירותים. פיסורה יכולה להיות מדממת או לא. כאשר היא מדממת, ימצא דם טרי על נייר הטואלט או באסלה. דם טרי הוא דם בהיר ודליל יחסית. דם שמגיע ממקום עמוק יותר במערכת העיכול יהיה כהה וסמיך יותר.
דם בהיר בצואה יכול להיגרם גם כתוצאה מטחורים מדממים. חשוב לאבחן בין מצב של פיסורה לבין טחורים

פיסורה ברפואה הקונבנציונאלית

הטיפול מתחלק למספר שלבים, מהפשוט אל המורכב:

  1. השלב הראשון- הקלה על העצירות וריכוך צואה קשה. תחילה יוצע למטופל טיפול בסיסי הכולל דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים, שתייה מרובה, אמבטיות ישיבה ותכשירים לריכוך צואה כגון אבקות המכילות סיבים תזונתיים כמו "בנפייבר".
    חשוב מאוד לדאוג שהצואה תהיה רכה, כך שהיציאות תהיינה קלות וללא מאמץ, מה שימנע את החמרת הפיסורה, יאיץ את הריפוי ויקל על הכאב.
    לשם כך חשוב לשתות הרבה מים ולדאוג לתזונה טובה ועתירת סיבים. סיבים תזונתיים קיימים באופן טבעי בירקות, פירות ודגנים מלאים. הם אינם מתעכלים כשאר מרכיבי המזון, אלא סופחים אליהם נוזלים. בצורה זו הם מגדילים את נפח הצואה, מלחלחים ומרככים אותה (הגדלת נפח הצואה תורם להסדרת פעילות המעיים).
  2. השלב הבא- משחות מקומיות כגון נפדיפין ופרסטו ג'ל, שעוזרות בהרפיית שרירי פי-הטבעת, כדי לאפשר ריפוי טבעי של הפיסורה.
    כמו כן ניתנות משחות המעודדות חידוש של הרקמה הפגועה.
  3. השלב השלישי- משלא עזר הטיפול השמרני עוברים לאמצעי קצת יותר פולשני- זריקת בוטוקס לאיזור הפנימי של פי הטבעת, הגורם להרפיה כימית של שריר הסוגר הפנימי של פי הטבעת.
  4. השלב הרביעי- משלא עזרה הזריקה, עוברים לטיפול הפולשני ביותר- ניתוח. ניתוח פיסורה מתבצע בהרדמה כללית, המנתח מבצע חיתוך קטן בשריר (תהליך לא הפיך) על מנת שייווצר רפיון באיזור הפיסורה. הניתוח בעל שיעור הצלחה של כ-90 אחוזים. על אף אחוזי ההצלחה המזהירים לכאורה של ניתוח פיסורה, רצוי לדעת כי ניתוח זה כרוך בסיכון איבוד השליטה על סוגרי פי הטבעת, בריחת צואה וגזים. במקרים בהם הניתוח פיסורה לא עזר, לא יהיה לרפואה הקונבנציונאלית פתרון אחר למעט שתייה מרובה ותזונה נכונה.

פיסורה ברפואה המשלימה-

מטופלים רבים אינם מוצאים מרפא שלם לבעיית הפיסורה בטיפולים שמציעה הרפואה הקונבנציונלית. פעמים רבות מקור הפיסורה הוא בחולשה באנרגיה מסוימת (צ'י של מערכת אנרגטית בגוף- איבר, מסלול אנרגיה, חומרי גוף כמו דם ונוזלים) שנגרמת מסיבות שונות (מתח נפשי, חולשת מערכת העיכול ועוד). לכן הטיפול בפיסורה מצריך הסתכלות רחבה יותר כמו זו שמציעה הרפואה המשלימה.

הרפואה המשלימה מציעה גם היא תזונה נכונה- עשירה בסיבים (כפי שמפורט בטיפול הקונבנציונאלי), הכוללת פירות וירקות מרובים, עדיף מבושלים, משום שצריכה מרובה של ירקות חיים תיצור הרבה גזים, שיכולים להכאיב וגם ליצור אי נעימות.
כדאי לצרוך שן שום חי אחת בכל יום ולהימנע באופן מוחלט ממוצרי קמח לבן ומדגנים שאינם מלאים (כגון אורז לבן ופסטה). תזונה מאוזנת הינה תנאי הכרחי להחלמת פיסורה.

ברפואה הסינית כלי אבחון מהותי הוא הדופק של המטופל. מדברים על מסלולי אנרגיה שמקושרים לאיברי הגוף שמצבם משתקף בדופק.
המטפל מבצע אבחנה מעמיקה בעזרת שילוב של הממצאים שמורגשים בדופק עם הגורמים שהובילו לפיסורה, תוך ניתוח סיפור המקרה והסימפטומים הנלווים לפיסורה.

אסטרטגיית הטיפול בפיסורה בעזרת דיקור:

  1. להחזיר את האנרגיות שיצאו מאיזון לפעולתן התקינה, וכך להשיב את הזרימה הנכונה של הצ'י בגוף. לעיתים קרובות תהליך התפתחות מחלה מתחיל ביציאה מאיזון של אנרגטיקה מסוימת שלאו דווקא קשורה לסימפטום העיקרי, ובמקרה שלנו- לפיסורה.
    לכן בעזרת אבחנה נכונה ניתן לעקוב אחר שורש המחלה ולטפל בו.
  2. טיפול בעצירות (אם קיימת). עצירות היא מצב של יובש, שיכול למשל להגרם מחום פתולוגי שהוביל ליבוש נוזלים בגוף. במצב כזה צריך לאזן את החום ולהכניס לחות לגוף. (עצירות יכולה להגרם מהרבה סיבות- חוסר דם, תקיעות של צ'י- חוסר תנועה ועוד. יש לאבחן כל מקרה לגופו).
  3. להזרים דם וצ'י לאיזור הפיסורה וע"י כך לעודד את חידוש הרקמה.
  4. הרפיית איזור פי הטבעת, והדרכה כיצד ניתן להקל את היציאות.

היתרון הגדול שהרפואה המשלימה מאפשרת הוא היכולת לבצע אבחנה מבדלת, כלומר זיהוי של הסימפטומים שהמטופל מציג, הבנת התפתחות המחלה על כל היבטיה (פיזי ונפשי), שילוב אבחנת הגוף והדופק ובעזרת כל אלה- התאמת טיפול מקיף, עמוק ואישי.

תוספת מועילה מאד היא שילוב צמחי מרפא שמשפרים ומאיצים את הטיפול. צמחי המרפא מותאמים אישית ותורמים בריכוך ולחלוח הצואה, איזון הצ'י הרלוונטי (ע"י קירור / חימום / לחלוח וכו'), הזנת מערכת העיכול והסדרת פעילותה, שפעול ריפוי הרקמה הפגועה ועוד.

לסיכום- 10 המלצות וטיפים לטיפול בפיסורה

  1. לקבוע שעות קבועות לביקור בשירותים. העיתוי המומלץ בין 7-9 בבוקר.
  2. לאחר יציאה מומלץ לנגב ולשטוף עם מים או מטליות לחות ולהשאיר את איזור הפיסורה נקי. באופן טבעי איזור פי הטבעת משמש כר פורה להתפתחות תרביות חיידקים, לכן חשוב להקפיד לשמור על היגיינת המקום.
  3. ישיבה באמבטיית מים פושרים וסבון לאחר כל יציאה לשם הרפיית השרירים וכלי הדם באיזור (חשוב להקפיד על טמפרטורת המים שכן מים חמים יגרמו להתרחבותם של הנימים והורידים באזור דבר שעלול להיות בעל אפקט שלילי). הוספת תמצית קמומיל למים הנה מומלצת להרגעת פיסורה.
  4. במקרה של כאבים קשים בגלל פיסורה, כדאי לשבת על קרח עטוף במשך 10 דקות להקלה.
  5. לצרוך תזונה עתירת סיבים כגון בננות, סלרי, בטטה, פסיליום, ירקות מבושלים.
  6. הימנעו מאכילת מוצרי חלב, אוכל מתובל, חריף וקפאין.
  7. עמידת נר עם הרגליים כלפי הקיר והרמת הישבן כ-2 דקות ביום תסייע לצמצם את גודל הפיסורה.
  8. צמר גפן טבול במשחת עפולים או פרסטו ג'ל למשך הלילה ירגיעו פיסורה (יעיל גם לטחורים).
  9. פעילות גופנית עוזרת להמרצת הדם לאיזור וכך מקלה על הכאבים ומאיצה את קצב החלמת הפיסורה.
  10. הכי חשוב – מניעה– הימנעו מלהגיע לפיסורה (או טחורים) על ידי אכילה נכונה והימנעות מעצירות.

צרו איתנו קשר:

יצירת קשר
דילוג לתוכן